## National Interstate Trucking Super Summit For Plaintiff Lawyers Only

Jointly Sponsored by APITLA & National Trial Lawyers September 15-17, 2011 • St. Louis, Missouri

No Personal Injury Defense Attorneys



# "LEARN HOW TO BULLET PROOF YOUR INTERSTATE TRUCKING CASE FOR TRIAL"



**APITLA**merica®

Kent W. Spence Keynote Speaker: "Fighting for Justice", Feast, Awards & Roast, Friday, Sept. 16

Kent W. Spence has successfully taken on big corporations and local, state and federal governments in civil rights, personal injury, wrongful death, industrial accident, oil field accident, trucking accident and other cases, over the past two decades. Kent is a past president of the Wyoming Trial Lawyers Association, and has been a partner in The Spence Law Firm with his father, Gerry Spence, since 1995. Kent will be our keynote speaker at Friday night's Feast, Awards & Roast. He will also be presenting on the topic of closing arguments Saturday morning.



Michael T. Mihm
Bulletproof Your Practice:
Avoiding Legal Malpractice

Michael Mihm is a founder of Starrs Mihm, LLP, a boutique trial firm in Denver, Colo. Michael's trial practice focuses on representing plaintiffs in legal malpractice lawsuits. Michael has been selected for inclusion in the 2011 edition of The Best Lawyers in America in the field of legal malpractice litigation.



Harvey A. Moore, Ph.D.
Use of Focus Groups in Truck Cases &
Jury Selection Demonstration

Harvey A. Moore, Ph.D., is the president of Trial Practices, Inc., a full service litigation consulting firm providing assistance to attorneys and clients in thematic development of case issues, trial communication strategies, voir dire and jury selection. His work has been featured on television news shows such as Hard Copy, A Current Affair, 60 Minutes, 48 Hours, Dateline, Eye to Eye with Connie Chung. CNN and the BBC did a special on his firm. Dr. Moore will be speaking Saturday on Focus Groups and Presentation of Live Voir Dire in Trucking Cases.

Over 40 Of The Nation's Top Experts and Interstate Trucking Trial Lawyers

At One Super Summit

"Learn How to Bullet Proof Your Interstate Trucking Case For Trial"



#### Speakers: **Bob Swint**

**Brian Davis** Chip Sloan

Chris Searcy Danny Thomas Dan Ramsdell David Bossart David Craig David Nissenberg David Stopper David Sweat Don Asa Dr Richard Ziernicki Ed Hershewe Eric Romano Frank Branson Harvey Moore Jack Cannon James Acock Jeff Burns John Moore John Romano John Shea Jon Papin Ken McClain Kent Spence Kerry Steigerwalt Lynn Johnson Marc Matthews Marcus Davis Mark DiCello Mark Mandell Martin Healy, Jr Michael Mihm Preston Scheiner Robert Johnson Sagi Shaked Shean Williams

Stephen Smith Steve Garner

Thomas Girardi

Thomas Landholt, MD Todd Romano

Ted Bassett

#### Over 40 Of The Nation's Top Experts and Interstate Trucking Trial Lawyers At One Super Summit

















Bob Swint Charleston, SC West Palm Beach, FL













Fargo, ND





















Scottsdale, AZ





John Romano















Tampa, FL

















Sagi Shaked Miami, FL

Shean Williams

Stephen Smith Hampton, VA

Springfield, MO Westborough, MA

Thomas Girardi

Thomas Landholt, MD Springfield, MO

Todd Roman

# **Lgenda** Thursday, September 15, 2011

8:00 - 8:15 (15 min) Welcome & Overview 8:15 – 8:45 (30 min) The Impact Of Race, Gender & Life Expectancy On Economic Damages 8:45 – 9:15 (30 min) Lay Witnesses in Brain Injury Cases 9:15 – 9:45 (30 min) Defense of a Fatigued Truck Driver 9:45 - 10:15 (30 min) Effective Use of the Latest Technology in Reconstructing Trucking Accidents 10:15 - 10:30 (15 min)Break 10:30 - 11:00 (30 min) Simplifying and Visualizing your Case: Two Essentials for Winning 11:00 - 11:30 (30 min) Back to the Basics 11:30 – 12:00 (30 min) How to Win Your Case at the Truck Driver's Deposition 12:00 – 1:00 (60 min) Lunch 1:00 – 1:30 (30 min) WestlawNext

1:30-2:00 (30 min) The Criminal Prosecution of Interstate Trucking Companies & Truck Drivers for Violations of the FMCSR 2:00 - 2:30 (30 min) Asleep at the Wheel - A Conscious Disregard for Safety 2:30 – 3:00 (30 min) Air Brake Study & 20 Years After NTSB Heavy Truck Air Brake Study 3:00 – 3:15 (15 min) 3:15 – 3:45 (30 min) Untangling the Wreckage - Investigating Truck Crashes 3:45 – 4:15 (30 min) Maximizing Your Recovery in Cases Involving Intermodal Containers & Chassis 4:15 - 4:45 (30 min) Mining and Presenting Damages in a Trucking Case

4:45 - 5:15 (30 min) Think About What you are Doing, Understand Why you are Doing it

5:15 – 5:45 (30 min) Gibbs v. Albright

## The Largest and Most Comprehensive **Interstate Trucking Litigation Conference In History**

For Plaintiff Lawyers Only

Discount For All APITLAmerica Members and

National Trial Lawver Members!

(Valid thru 8/19/11)

Jept. 15-17, 2011

NEVER BEFORE AVAILABLE AT ANY INTERSTATE TRUCKING CLE...

#### Join Us At The Marriott at Union Station St. Louis, MO

# Featuring the nation's top trial lawyers and experts in trucking litigation

- Qualifies for educational component of APITLA-Board Certification in **Interstate Trucking Litigation**
- Learn vital tips, tools and tactics for each step of the interstate trucking case
  - Bring your cases to workshop with our nationally-acclaimed faculty
    - Discover how to overcome common defense tactics

"Join APITLA half price right now for \$225, and get your APITLA member discount on the Super Summit."

#### **OVER 20 HOURS OF CLE CREDIT**

ough Aug. 19	After Aug. 19
\$1,150	\$1,275
\$690	\$765
Fee \$690	\$765
	\$1,150 \$690

Sponsored by: WestlawNext AND SYNERGY SETTLEMENT SERVICES





**Three Ways To Register:** www.apitlamerica.com Call Lori at 1-888-772-4852 or email lori@apitlamerica.com







Drinks, dinner and dazzling entertainment provided by Keynote Speaker Kent Spence and Master of Ceremonies John Romano.

Tickets are \$75 each. Friday Sept. 16, 7-10 p.m. at the Marriott

APITLA Annual Achievement Awards will be presented by APITLA President Ed Hershewe and NAB member John Romano, followed by the roast of APITLA National Director Dan Ramsdell.

> "Dan's really short, so the roast is longer than he is." - John Romano Feast, Awards & Roast Open To All Super Summit Folks With Ticket!

Concurrent Confidential Case Workshop - Friday and Saturday 9 a.m to 5 p.m.

Bring your cases to a confidential case workshop with our experts and faculty, including complimentary use of WestLaw's cutting edge research technology. Attorneys will have 30 minutes with our faculty and experts, so this will be limited to 32 participants.

Call Lori at today!

"Learn How to



### Friday, September 16, 2011

7:30 - 8:00 (30 min)Debunking the "White Hat" Defenses 8:00 - 8:30 (30 min) Demonstrative Evidence/Computer Generated Evidence/Accident Reconstruction 8:30 - 9:15 (45 min) Framing our Proof and the Issues we Present 9:15 - 9:45 (30 min) Hours of Service Violations: Proof/Conscious Disregard for Life and 9:45 - 10:15 (30 min) Black Hat Plaintiff's Tactics: What not to do in a Trucking Case 10:15 - 10:30 (15 min) 10:30 - 11:30 (60 min) Why I Have Enjoyed Trying Truck Wreck Cases for Over 3 ½ Decades 11:30 – 12:15 (45 Min) Demonstrative Evidence in Proving Brain Damage 12:15 – 1:15 (60 min) Lunch 1:15 - 1:45 (30 min) What to do if you are Fortunate Enough to be Hired Quickly After a Wreck Involving a Commercial Vehicle 1:45 - 2:15 (30 min) Alternative Theories of Recovery 2:15-2:45 (30 min) Basic Information on Truck Inspection 2:45 - 3:30 (45 min)Broker/Shipper Liability in Trucking Cases 3:30-3:45 (15Min) 3:45-4:15 (30 min) How To Bullet Proof Your Expert From Daubert Challenges 4:15 - 4:45 (30 min) Investigating & Litigating the Inclement Weather Trucking Collision 4:45 - 5:15 (30 min) **Defending Interstate Trucking Companies** (This speaker will only be present at the conference during this 30 minute presentation)

888-772-4852 to reserve your spot

Bullet Proof Your Interstate Trucking Case For Trial'



#### Saturday Sentember I

Driver Fatigue: The Trucking Company's Responsibility

Closing Arguments in Trucking Cases

The DOT Physical

9:45 – 10:00 (15 min)

7:00-10:00

7:45 - 8:15 (30 min)

8:15 – 9:00 (45 min)

9:00 – 9:45 (45 min)

10:00 - 10:45 (45 min)Sample Opening Statements - Burrell v. O'Reilly

Feast, Awards & Roast

10:45 – 11:45 (60 min) Mark DiCello, Sagi Shaked, Jon Papin, Steve Garner & Shean Williams

11:45 – 12:15 (30 min) Jury Selection: 10 Psychological Questions

Which Will Determine How the Jurors Will Vote Three Weeks Later

12:15 – 1:15 (60 min)

1:15 – 1:45 (30 min) Record Keeping in the Digital Age

1:45 - 2:15 (30 min) It's Just a Rear-Ender

2:15 - 3:00 (45 min)The Psychology of Handling

Each Phase of the Big-Rig Trucking Case & Trial

3:00 - 3:15 (15 min)

3:15 – 3:45 (30 min) The 10 Items You Don't Want me to Find in Your File

How to Avoid Legal Malpractice in Interstate Trucking Cases

3:45 - 5:15 (90 min) Focus Groups and Presentation of Live Voir Dire in Trucking Cases